Mielenterveys ja itsensäkehittäminen ovat nykyään ajankohtaisia ja pinnalla olevia aiheita. Kokonaisvaltainen hyvinvointi keskittyy varmistamaan niin kehon, tunteiden kuin mielenkin hyvinvoinnin. Positiivinen elämänasenne on jotain, joka syntyy mielestäni siitä, että kokee hallitsevansa omaa mieltään ja käyttäytymistään niin, ettei pienet vastoinkäymiset kaada koko systeemiä. Mutta mitä tehdä kun stressi, ahdistuskohtaus tai negatiiviset ajatukset ilmestyvät mieleen? Tässä postauksessa jaan yksinkertaisen prosessin, jonka voi toteuttaa jo minuutissa kääntääkseen negatiivisen kierteen takaisin ylöspäin. Prosessin voi tehdä missä vain ja se on yksi työkalu mielen hyvinvoinnin edistämiseen ja itsensäkehittämiseen.
Omassa elämässäni olen nimennyt tämän prosessin englanninkielisellä nimellä What’s good about the NOW? ja suomennettuna se voisi olla esimerkiksi Mitä hyvää on Nykyhetkessä? Tästä on varmasti olemassa monia erilaisia versioita, ja jaan tähän tekniikan, joka on helppo toteuttaa ja joka on toiminut omassa elämässäni hyvin.
Kun siis kohtaat elämässäsi haasteita, joita varmasti jossain kohtaa matkaasi tulee eteen, pysähdy ensin huomaamaan ajatuksesi, tunteesi ja olotilasi. Mitään ei voi muuttaa ellei ensin tiedä, missä kohtaa on. Joinain päivinä on helppoa antaa ahdistavien ajatusten tulla ja mennä, olla takertumatta niihin ja vaivattomasti siirtyä uuteen hetkeen ja tilanteeseen. Ja sitten on päiviä kun tuntuu, että kaikki menee pieleen. Asia toisensa jälkeen tökkii ja olo muuttuu yhä enemmän negatiiviseksi. Tällaisena hetkenä voi halutessaan harjoittaa What’s good about the NOW -prosessia!
Tekniikan tavoitteena on saada huomio kiinnitettyä edes hetkellisesti johonkin muuhun kuin itse negatiiviseen mielentilaan, jotta saataisiin mielentilaa nostettua hiljalleen takaisin positiivisemmaksi. Tässä ei ole kuitenkaan tarkoitus kieltää tai välttää nykyhetkeä tai sitä, mitä on tapahtunut. Se tapahtui ja näin on, itsensä ja omat tunteensa voi validoida ja antaa itselleen luvan tuntea elämän haastavimmatkin puolet. Lue lisää validoinnista TÄÄLTÄ.
Tämän jälkeen voit ottaa kynän ja paperia tai puhelimenmuistion ja kirjoittaa kokonaisen sivun siitä, mikä tässä hetkessä on hyvin. Tässä kohtaa on tarkoitus olla rehellinen itselleen; älä siis kirjoita asioita, jotka eivät oikeasti ole hyvin. Itseään ei pysty huijaamaan. MUTTA jokaisessa hetkessä ja tilanteessa on sekä hyviä, että huonoja puolia. Ne ovat olemassa samaan aikaan. Usein vain keskitymme yhteen puoleen kerrallaan, joka aiheuttaa negatiivisen syöksykierteen olossamme.
Vaikka siis autosi hajoaisi juuri silloin kun sinulla on kiire tärkeään kokoukseen, lapsi ja puoliso ovat kiukutelleet sinulle koko päivän ja unohdit syödä aamupalan – voit silti huomioida negatiiviset tunteesi JA keksiä syitä sille, Mikä on hyvää nykyhetkessä.
Lista saattaisi sisältää esimerkiksi seuraavanlaisia ajatuksia:
Auto oli jo vanha, ainakin pääsen ostamaan uuden.
Onneksi ei käynyt pahemmin, vaan auto on tiensuussa sivussa.
Pomoni ymmärtää kyllä, sillä tämä on validi syy myöhästyä.
Ehkä perheeni kiukutteli minulle koska luottavat minuun niin paljon, että uskaltavat näyttää tunteensa minulle.
Aurinko paistaa, onpa tänään kaunis päivä.
Odotellessani hinausta minulla on tämä hetki aikaa itselleni.
Nyt kerkeän kävellä ostamaan aamukahvin ja jotain purtavaa läheiseltä huoltoasemalta.
Ohikulkevat ihmiset pysähtyuvät auttamaan, nään ihmisissä hyvyyden.
Minulla on säästössä rahaa juuri tällaisia tilanteita varten.
Olen kiitollinen siitä, että kaikki ruumiinosani toimivat ja pystyn kävelemään.
Tuuli tuntuu mukavan virkistävältä ihollani.
Lintujenlaulu kuulostaa ihanalta näin kesällä!
Nyt saan kuunnella pidempään lempi radio-ohjelmaani.
Pidän siitä, että minulla on mielen työkaluja, joiden avulla selviydyn tilanteesta kuin tilanteesta!
Tuolla naisella on upean värinen takki.
Taaempana ihmiset halaavat toisiaan, siitä tulee minullekin lämmin olo.
Pidän kynän väristä, jolla kirjoitan tätä listaa.
Tunnen oloni rauhalliseksi.
Kaikista tehokkainta tämä on jos oikeasti otat kynän ja paperin käteen, sillä se vaatii enemmän keskitettyä energiaa. Silloin saat tästä kaikista suurimman hyödyn irti. Jos se ei kuitenkaan ole mahdollista, voi ajatuksia keksiä myös mielessään. Silloin vaarana on vain, että ne karkaavat, muuttuvat ja unohtuvat nopeammin, mikä on ajatuksille hyvin tyypillistä toimintaa.
Seuraavaan kerran kun huomaat stressaavasi asioista tai koet ahdistusta tai angstia, kokeile mitä tapahtuu jos tietoisesti päätät keskittyä hetken tilanteen hyviin puoliin. Mitä hyvää on tässä hetkessä? Jaa kokemuksesi alle!
LUE MYÖS:
Tunneasteikko – Miten muuttaa omaa tunnetilaa?